Jakie ciastucha są dobre dla kobiety w ciąży?


Nazwywamy je „ciążowe”(albo „dla anemików” ;), bowiem dostarczają składników odżywczych szczególnie ważnych w tym okresie. Duże ilości żelaza zapewniają amarantus, płatki owsiane oraz rodzynki. Dodatkowo mamy wapń w amarantusie, migdałach i sezamie niełuskanym oraz magnez w bananach i kakao. Smaczna, słodka przekąska, tylko że zamiast pustych kalorii odżywiamy ciało wszystkim, co najlepsze. Przepis opracowałam nosząc pod sercem naszą Małą i kombinując, co jeść, aby zapewnić jej i sobie bomby witaminowe.

Składniki:

  • 150 gr mąki z amarantusa, albo ziaren amarantusa zmielonych w młynku,
  • 100 gr płatków owsianych (najlepiej z oznaczeniem „wheat free”, jeśli ktoś moze jadać gluten, to może być bez tego oznaczenia),
  • duża garść suszonych daktyli (zalanych na 10 minut wrzątkiem),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • cynamon do smaku,
  • szczypta soli,
  • duża garść posiekanych migdałów,
  • mała garstka sezamu niełuskanego,
  • duża garść rodzynków (wcześniej namoczonych)

 

Jak to zrobić:

1. W niedużym wysokim naczyniu miksujemy blenderem daktyle i banany.

2. Do miski wsypujemy mąkę z amarantusa, płatki owsiane, kakao, cynamon, sól i wszystko mieszamy.

3. Dodajemy mix daktyli z bananami i wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę.

4. Dosypujemy posiekane migdały, sezam niełuskany i namoczone rodzynki; mieszamy dokładnie.

5. Na blasze wyłożonej podkładką silikonową lub papierem do pieczenia bez tłuszczu formujemy ciasteczka.

6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min.

7. Serwujemy razem z cappuccino na mleku kokosowym lub gorącą herbatą cynamonową oraz – obowiązkowo z uśmiechem na ustach 🙂

 

Na koniec jeszcze jedna ważna informacja o przepisie:

Ciasteczka są bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne, a zatem oparte jedynie o produkty roślinne oraz zawierające tylko produkty naturalne. Jak widać, nie ma w ich składzie nawet żadnego oleju, tłuszcz jest tylko w naturalnej postaci, tzn. orzechów. Nie ma również żadnego przetworzonego cukru. Odżywianie naturalne jest najlepszą profilaktyką zdrowia, w tym zmniejszania ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów czy reumatyzmu (oraz wspomagania leczenia, jeśli już taka choroba się przypałęta). Jednocześnie, jedzenie takie pomaga nam utrzymać satysfakcjonującą dla nas masę ciała.

 

Smacznego! 🙂

 

Ciastucha ciążowe
Ciastucha ciążowe

 

 

 

Podobne wpisy